Akıllı sulama teknolojileri konusunda geliştirdiği çözümlerle sektörün lider markası olan Netafim, suyun etkin kullanımı ve damla sulama teknolojileri hakkında merak edilen bütün soruları Netafim Medya Zirvesi’nde yanıtladı.
Damla sulama ve akıllı sulama çözümlerinin lider markası Netafim, tarımsal üretimin en önemli kaynaklarından olan suyun verimli kullanımını ve damla sulama alanındaki son teknolojiler ile Türkiye’deki tarımsal sulamanın mahsuller üzerindeki etkisini,düzenlediği çevrimiçi Netafim Medya Zirvesi’nde katılımcılara aktardı.
“Netafim olarak çiftçilerimizin her zaman yanındayız”
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nün yanısıra Netafim’in Türkiye’de faaliyete geçişinin 25. yıldönümünün de kutlanıldığı çevrimiçi etkinlikte, Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliğinin yakın gelecekte daha fazla konuşulacağının altını çizdi. Tarımsal üretimin ana aktörü olan çiftçilerin yanında olunması ve daha çok desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Pınar Parmaksız, 2008 yılında Türkiye’de 1,1 milyon olan çiftçi sayısının günümüzde 530 bine kadar gerilediğini, bu azalmanın, gelecek nesillerin beslenmesi için büyük tehdit oluşturduğunu da söyledi.
Netafim ile geçen 25 yıl
Kaliteye bağlılığı önemli bir değer olarak gören Netafim Türkiye’nin 25. yılına özel açıklamalarda bulunan Pınar Parmaksız, geçen 25 yılda, akıllı tarımı yaygınlaştırmak için yoğun bir emek verdiklerini, kurumun 25. yıldönümünün, “güven ve uzmanlığa dayanan, üst düzey kalite anlayışını Ar-Ge politikasının merkezine oturtan, sürdürülebilir tarıma hizmet veren güçlü ve profesyonel bir kadronun kutlaması ve yaşadığı gurur olduğunu”sözlerine ekledi.
Damla sulama sisteminin, suyla homojenize edilebilengübreler sayesinde doğru miktarda besin ve mineralin, bitkiyi beslemesine vesile olduğunu vurgulayan Pınar Parmaksız, mikro sulama adı da verilen damla sulama ekipmanları sayesinde, ürün çeşidine göre 50 ile 150 arasında verimlilik artışı gözlemlendiğini, verimlilik artışının yanı sıra fazladan su kullanımı, enerji ve gübre sarfiyatının da önlenmiş ya da minimize edilmiş olduğunu sözlerine ekledi.
Öte yandan dünyada dijital tarım pazarının 2025 yılında 11 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağının altını çizen Pınar Parmaksız, ülkemizde henüz dijital tarım konusunda yeterince mesafe alınamadığını ifade ederken, Netafim olarak geliştirdikleri yazılım sayesinde çiftçilere faaliyetlerini akıllı telefonlarından yönetme imkânının sunulduğunu vurguladı. Netafim dijital tarım çözümlerinin, kurulacak meteroloji istasyonlarıyla entegre olarak çalışıp, üreticilerin sahadan hava durumu güncellemelini takip etmelerini sağladığına işaret eden Pınar Parmaksız, pazara sundukları dijital ekipmanların,bu verilere göre sulama programlarının tüm ince ayrıntısına kadar planlanmasına katkı sunduğunubelirtti. Öte yandan dijital enstrümanları barındıran entegre çözümleri detaylandıran Pınar Parmaksız, gelişmiş analizler ve Netafim’in 57 yıllık deneyimiyle geliştirilen agronomik verilere dayanarak kişileştirilmiş “Dinamik Ürün Modeli” adı verilen sistemle, yetiştiricilerin sulama ve gübreleme aşamalarını, gerçek zamanlı olarak optimize etmelerine yardımcı olduklarını sözlerine ekledi.
Sürdürülebilir tarımın anahtarı damla sulama sistemi
Suyun akılcı kullanımı ve sürdürülebilir tarıma katkısınına vurgu yapan Netafim Türkiye Satış Direktörü Okan Başaran, başta hububat ve yonca olmak üzere, şeker pancarı, yer fıstığı, fasulye,pamuk, ayçekirdeği, fındık, kivi, muz gibi ürünlerin yetiştirilmesinde, henüz gereken düzeyde damla sulama sisteminin kullanılmadığını belirtirken, ekim alanlarında yapılan denemelerde damla sulama sisteminin etkinliğinin test edildiğini, damla sulama sistemi ile su tasarrufumiktarının yüzde 40 ile yüzde 75 arasındaki oranlardadeğiştiğini söyledi. Su yönetim politikasında radikal değişikliklere gidilmesini öneren Başaran, özel ve DSİ’ye ait su kuyularında arazi metrekare ölçüm sisteminden çıkılarak, kullanılan sulama hidrantlarına sayaç takılmasını, su kullanım ücretlendirmelerin ise metreküp cinsinden hesaplanmasının gerektiğini ifade etti.
Teşvikler çoğaltılmalı üretici damla sulama ile buluşmalı
Akıllı sulama sistemlerinin mahsul verimliğine olan etkisine ve ilk yatırım maliyetini hızlıca amorti ettiğinedeğinilen etkinlikte, damla sulama sistemi sayesinde verimlilik ve kalitenin artarken, enerji maliyetleri, işçilik, gübre, ilaç ve işçilik maliyetlerinin azaldığına dikkat çekildi. Netafim Medya Zirvesi’nde sürdürülebilir üretim için teşviklerin öneminin altını çizen Pınar Parmaksız, devletin sulama sistemlerine yönelik çiftçilere sağladığı yüzde 50’yi bulan dönemsel teşviklerinin olduğunu, bu noktada “çiftçiler ve tarımsal üretim için daha etkin ve daha verimli bir metot olan” damla sulamanın teşvik edilmesinin oransal olarak daha fazla öne çıkartılmasını önerdi.
Damla sulama hakkındaki tüm sorular cevap buldu
Tarımda suyun kullanımı ve damla sulama çözümlerinin, tarımsal üretime olan etkisinin tüm yönleriyle konuşulduğu çevrimiçi Netafim Medya Zirvesi’nin son bölümünde basın mensuplarının soruları yanıtlandı. Daha sonra ise ödüllü yarışma ile katılımcılar eğlenceli anlar yaşayarak sürpriz ödüllerin sahibi oldu. Akıllı sulama çözümleriyle Türkiye’de tarımsal üretimin daha da ileriye taşınmasını amaçlayan Netafim Türkiye’nin kurumsal film gösterimiyle etkinlik sona erdi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı