Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları, koronavirüs salgınından sıyrılmaya çalışan dünya ekonomisine yeni bir darbe vurdu.
Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırımları, Rusya’nın da doğalgaz başta olmak üzere karşı misillemeleri sonrası dünya, enerjide ve gıda tedariğinde yeni bir darboğaza girdi.
Almanya elektrik kesintilerine gidecek
Bu nedenle birçok ülke, bu darboğazdan kurtulabilmek için farklı önlemler almaya başladı.
Özellikle Rusya’ya enerji bakımından bağlı Avrupa ülkeleri, yaptırımların ve misillemelerin etkilerini hissederken, diğer ülkelere göre daha sağlam görünen Almanya bile, bir yandan kapattığı bazı kömürlü ve nükleer güç santrallerini yeniden devreye sokarken diğer yandan da yaklaşan enerji krizini elektrik kesintilerine giderek hafifletmeye çalışıyor.
Kamu binaları gece ışıklandırılmayacak
AA’nın aktardığına göre; Berlin Eyaleti Çevre Tüketici ve İklimi Koruma Bakanı Bettina Jarasch, yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı ve enerji politikalarındaki tehditleri karşısında enerjinin dikkatli kullanılmasının önemine işaret ederek, “Bu özellikle de kamu sektörü için geçerli. Bu nedenle Berlin’de sorumlu olduğumuz binaları artık ışıklandırmayacağız.” ifadesini kullandı.
Jarasch, böylelikle enerji tasarrufuna katkı sağlayacaklarını söyledi.
200 kadar bina, 4 hafta boyunca “karartılacak”
Açıklamada, Zafer Anıtı, Devlet Operası, Berlin Katedrali, Berlin Belediye Binası, Yahudi Müzesi, Charlottenburg Sarayı, St. Nikolai ve St. Marien kiliseleri, birçok heykel ve köprü gibi 200’e yakın yapının, kademeli şekilde 3-4 hafta süreyle ışıklandırılmayacağı kaydedildi.
Hannover’de de bir dizi tedbir
Hannover kentinde de enerji tasarrufu için bir dizi önlem alındı.
1 Ekim-31 Mart arası dışında kamu binalarının ısıtılmaması, buralarda ve kreşlerde sıcaklığın 20 santigrat derece tutulması, kalorifer ve havalandırmaların daha az çalıştırılması, lavabolarda sıcak su kullanılmaması, kentte birçok yapının ışıklandırılmasına son verilmesi, yüzme havuzlarının gaz ile ısıtılmaması, spor salonlarının derecesinin 15 santigrat olması ve buralarda sıcak suyla duş alınmaması, fıskiye ve çeşmelerin kapatılması gibi tedbirler yer alıyor.
Hannover Belediye Başkanı Belit Onay, hedeflerinin enerji tüketimini yüzde 15 azaltmak olduğunu belirterek, yaklaşan gaz kıtlığına karşı önlem aldıklarını kaydetti.