Tayland yönünü Türkiye’ye çevirdi! Büyük anlaşma yolda

Türk savunma sanayisi dünya sahnesinde parlamaya devam ediyor. Tayland Kraliyet Donanması (RTN), dört yeni fırkateyn ihtiyacını karşılamak için Türkiye’nin gözbebeği ASFAT ile ortaklık anlaşması imzaladı. Türkiye’nin savunma alanındaki küresel başarısını perçinleyen bu anlaşma, Türk tersanelerinin uluslararası alandaki etkisini bir kez daha ortaya koydu.

ASFAT’TAN TAYLAND’A MİLGEM HAMLESİ

Tayland’ın devlet destekli savunma şirketi United Defense Technology (UDT), Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı ASFAT ile imzaladığı bu dev anlaşma kapsamında, Tayland Donanması için MİLGEM platformu temelinde fırkateynler inşa edecek. 

Anlaşma, 6 Şubat’ta Tayland Kraliyet Donanması Karargâhı’nda yapılan bir törenle imzalandı. ASFAT’ın daha önce Pakistan için inşa ettiği Babur sınıfı korvetler ve Ukrayna için STM tarafından üretilen Hetman Ivan Mazepa sınıfı gemilerde gösterdiği başarı, Tayland’ın tercihini doğrudan etkiledi.

TÜRK TERSANELERİNDEN KÜRESEL BAŞARI

ASFAT’ın imza attığı bu projede, Türkiye’nin MİLGEM platformu yine ön plana çıkıyor. MİLGEM’in modüler yapısı, farklı ihtiyaçlara göre özelleştirilmesine imkan sağlıyor. Tayland’ın beklentisinin, Ada sınıfı korvet veya onun geliştirilmiş versiyonu olan I sınıfı fırkateyn olduğu belirtildi.

Türkiye, savunma sanayisinde küresel arenada büyük bir oyuncu haline gelirken, ASFAT’ın son yıllarda gerçekleştirdiği başarılı projeler Tayland’ın bu kararı almasında önemli rol oynadı. 

ASFAT’ın maliyet etkin çözümleri, yüksek teknoloji platformları ve önceki projelerdeki başarıları, Tayland Kraliyet Donanması’nın tercihini Türkiye’den yana yapmasını sağladı.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ VE YATIRIM HAMLESİ

Söz konusu proje, yalnızca gemi tedarikiyle sınırlı değil. ASFAT ve Tayland Kraliyet Donanması arasında yapılan anlaşmaya göre ilk iki fırkateyn Tayland’da üretilecek ve teknoloji transferi gerçekleştirilecek. Bu kapsamda Tayland hükümeti, 2026 mali yılında bütçe talebinde bulunacak ve ilk iki geminin inşası 2026’da başlayacak. Son iki geminin inşasının ise 2027 yılında başlaması planlanıyor.

RAKİPLERİ GERİDE BIRAKTI

ASFAT’ın kazandığı bu dev projede dünya devi rakipler de yarıştı. Kore Cumhuriyeti’nden Hanwha Ocean, ikinci bir HTMS sınıfı fırkateyn için sözleşme peşinde. Almanya’nın tkMS ve Tayland’ın Marsun firmaları MEKO A-100 fırkateyn tasarımını sunarken, Birleşik Krallık’tan Babcock International ise Arrowhead 140 fırkateynini önerdi. 

Hollandalı Damen, 3.100 ila 6.000 ton arasında değişen deplasmanlara sahip SIGMA fırkateyn konseptini sergiledi. Fransa’nın Naval Group’u 111 metrelik Gowind sınıfı, 142 metrelik FREMM veya 122 metrelik FDI fırkateyni arasında değişen tasarımlar sunmayı planlıyor. İspanya’nın devlete ait Navantia Tersanesi de bu girişime ilgi gösterdi; İspanya’nın Tayland Büyükelçisi şirketin finansal istikrarının ve RTN için gemi inşa etme ve bakımını yapma kapasitesinin altını çizdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir