SELİN GÜRER’İN HABERİ—Son günlerde akaryakıt fiyatlarında yapılan indirimlere rağmen, taksi ücretlerine gelen zamlar, vatandaşların ulaşım maliyetlerini artırdı. İstanbul’da indi-bindi olarak bilinen kısa mesafe yolculuklar 135 liraya yükselirken kilometre başına yüzde 40 zam, taksileri en pahalı ulaşım araçlarından biri haline getirdi.
TAKSİ ÜCRETLERİ UÇAK BİLETİ FİYATLARINI GEÇTİ!
Taksimetre ücretleri uzun uçuşlarla yarışır duruma geldi. Havalimanından başlayan bazı rotalar Yunanistan, Danimarka ve İspanya’da bir şehre gitmekten daha pahalı. Örneğin İstanbul Havalimanı’ndan Beylikdüzü’ne taksi ile giderseniz cebinizden 1.900 TL çıkıyor ancak Almanya Düsseldorf’a gitmek isterseniz uçak bileti 1.500 TL. Kıbrıs’a ise 900 TL gibi bir rakama uçak bileti bulmak mümkün. İç hatlarda ise 1.035 TL’lik Antalya uçuşu, 700 TL’lik İzmir uçuşu ve 750 TL’lik Ankara uçuşu taksimetre fiyatlarının yarısına hatta daha azına denk geliyor.
“MÜŞTERİ MARTI TAG’A KAÇTI”
Konuyla ilgili olarak Turkiyegazetesi.com.tr’nin sorularını cevaplayan Taksici Ali Kurt, “İşler eskisi gibi değil. Martı Tag müşterimizi çok azalttı. Bu işi vergisiz yapıyorlar.” dedi.
Her şeye gelen zamlara göre taksi ücretlerine gelen bu artışların da normal olduğunu ifade eden Kurt, “Akaryakıt ücretleri aldı başını gitti. Aracım tüplü ona rağmen zorlanıyorum. Bostancı’dan Sabiha Gökçen Havalimanı’na 700-800 lira İstanbul Havalimanı 1600-1800 lira tutuyor. Taksimetre 42 liradan açılıyor. Bitaksi 40 lira komisyon alıyor, Uber de alıyor. Duraktan ya da yoldan binince komisyon ödenmiyor o şekilde olunca vatandaşın daha avantajına oluyor.
Kiralık takside çalışanlar araç sahibine günlük ortalama 1800 lira veriyor. Taksicinin cebine 1000 ya da 1500 lira kalıyor.” diye konuştu.
“MÜŞTERİ SAYIMIZDA YÜZDE 50 DÜŞÜŞ VAR!”
Sorularımıza cevap veren 25 yıllık başka bir taksici ise şunları söyledi:
“Son dönemde müşterimiz yüzde 50 azaldı. Uber yolculardan 45 lira, Bitaksi de 40 lira komisyon alıyor. Martı Tag bu ücreti almıyor. Bu yüzden vatandaş onu tercih edebiliyor. Dijitalleşmeden ve mobil uygulamalardan memnunuz, hiç ummadığımız yerden bu sayede iş alıyoruz.
İBB’nin 8 artı 1 olan büyük taksileri yüzde 30 daha pahalı ama çok sayıda kişi ile seyahat edildiği zaman müşteriye daha kârlı geliyor. Bu nedenle tercih edilebiliyorlar. Bir de onların giderleri bizden daha fazla, yakıt olarak mazot kullanıyorlar.”
YOLCULAR TEPKİLİ
Öte yandan, İstanbul’da yaşayan yolcular, taksi ücretlerindeki bu büyük artışa tepki gösteriyor. Şehir içi ulaşımın çok pahalı olduğunu ve alternatif taşıma yöntemlerine ya da kendi araçlarına yöneldiklerini ifade eden vatandaşlar, taksi ücretlerine yapılan zamların yerinde olup olmadığını savunuyor.
İNDİ-BİNDİ 90 LİRADAN 135 LİRAYA ÇIKMIŞTI!
İstanbul’da sarı taksiler için taksimetre fiyatları 42 liradan başlarken, indi-bindi 135 lira, kilometre başına fiyatlar ise 28 lira olarak belirlendi. UKOME toplantısında alınan karara göre, ocak ayında toplu ulaşıma yüzde 35 zam yapılmıştı.